Ignatius van Loyola


Ignatius van Loyola leefde van 1491-1556 in Noord-Spanje. Zijn familie was afkomstig uit de, natuurlijk katholieke, lagere Spaanse adel. Als we enkele van zijn karaktereigenschappen noemen, horen daar zeker bij: ambitieus, hartstochtelijk, trots en vervuld van verlangen. Op jonge leeftijd verliest hij zijn moeder.

 

Als jongeman gaat hij in dienst van de koning van Navarra, maar bij een oorlog die wordt uitgevochten in Pamplona, raakt hij gewond aan zijn knie. Lange tijd moet hij in zijn ouderlijk huis herstellen. Hij brengt de tijd door met lezen en merkt bij zichzelf dat hoofse ridderromannetjes een ander effect bij hem hebben dan b.v. de levensverhalen van Franciscus en Dominicus. Laten de eerste hem achter in een soort leegte, de laatste roepen enthousiasme, verlangen bij hem op. Hij verwondert zich erover en begint te vermoeden dat het God zelf is die hem zo richting wijst in zijn leven, bli­jft scheppen. Hij gaat veel aandacht geven aan de bewegingen in zijn gemoed,  zoekend naar Gods verlangen m.b.t. zijn leven en naar groeiende verbondenheid met Jezus.

 

Als hij hersteld is, besluit hij zijn leven in dienst te stellen van God. Hij gaat op pelgrimstocht, met het uiteindelijke doel in het Heilige Land te gaan wonen. De pelgrimstocht wordt allereerst een tocht van groeiend zelfinzicht, waarin ook momenten van diep berouw over zijn afgelopen, toch wel vrije leven, een plaats hebben. Ook twijfel en somberheid over wie hij is. Een moment van genade doet hem beseffen dat God in zijn grote barmhartigheid hem vergeeft, omringt met liefde en oproept in verbondenheid met Jezus te leven. Hij maakt meer en meer aantekeningen over alle inzichten die hij krijgt en zijn verlangen om anderen te helpen ook hun levensweg-met-God te gaan groeit.

Tot zijn teleurstelling maakt het leven hem duidelijk dat het Heilige Land niet zijn woonplek zal zijn. Hij vindt het nodig zijn inzichten ook theologisch en filosofisch te onderbouwen en gaat studeren. Ondertussen gaat hij met steeds meer mensen een geestelijk gesprek  aan. Hij krijgt een groep vrienden om zich heen, die hij allemaal doet delen in zijn ervaringen, vooral om ze te bemoedigen ook zelf de ervaring van Gods richtinggevende nabijheid op te doen. Dit is het begin van de orde der jezuïeten.

Go to Top
JSN Epic 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework