Ignatiaanse spiritualiteit

Ignatiaanse spiritualiteit is een spiritualiteit in het voetspoor van Ignatius van Loyola, de oprichter van de jezuïeten. Ignatius ontdekte al zoekend een manier van leven met God die richting gaf aan zijn denken en handelen. En hij merkte dat hij met wat hij had geleerd, ook anderen van dienst kon zijn. De weg die hij aanreikt staat opgetekend in de Geestelijke Oefeningen.

Drie elementen hebben in de ignatiaanse spiritualiteit een belangrijke plaats:

  1. Het luisteren naar en ontvankelijk zijn voor het Woord van God, zoals dat in de Bijbel tot ons komt.
  2. De ervaring van het eigen leven.
  3. Het aandachtig stilstaan bij wat dit aan bewegingen in het eigen gemoed met zich meebrengt (reflectie en onderscheiding).

Tussen deze drie elementen is voortdurend verbinding en wisselwerking. Al doende, onderscheidt een mens wat leidt naar meer verbondenheid met Christus en een leven in Zijn Geest, en wat daar juist vanaf leidt. Zo zoekt een mens zijn weg, luistert met hart en ziel naar Gods uitnodiging voor hem, naar zijn roeping. Gebed en actie/ervaring wisselen elkaar steeds af.

Al schrijvend, ervarend en lerend ontwikkelde Ignatius zijn Geestelijke Oefeningen. Het woordje "oefeningen" is hierin niet toevallig. Het gaat om een in-oefenen, steeds opnieuw, van een levenshouding. Niet reikend naar groot of hoog of heilig, maar naar je eigen maat, in vertrouwen op Gods barmhartigheid.

Onder de Oefeningen ligt een Fundament, dat steeds in her-innering wordt gebracht: Leven is ons gegeven door de Onnoembare (God) die Liefde is. Mee te bewegen, te leven in die Liefde, haar te ontvangen en tot haar recht te laten komen, is onze diepste bestemming. Om dit te kunnen is het belangrijk dat we ons innerlijk vrij maken. Vrij van alles wat niet hieraan bijdraagt, van wat ons beklemt en klein houdt, van onze hebberigheid en het willen beheersen. Kortom, van alles wat niet in de Geest van liefde en vertrouwen is.

Meer informatie over de vier fases die Ignatius onderscheidt, en over diverse vormen van de geestelijke oefeningen vindt u hier.

Go to Top
JSN Epic 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework